Πλύσιμο-Άπλωμα-Δίπλωμα ρούχων

Εκπαίδευση των παιδιών στην Αυτόνομη Διαβίωση.

Φροντίδα ρούχων (πλυντήριο, άπλωμα, δίπλωμα και τακτοποίηση ρούχων).

Εργαστήριο Αυτόνομης Διαβίωσης

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να εκπαιδευτούν τα παιδιά που το παρακολουθούν σε θέματα που αφορούν την αυτοεξυπηρέτησή τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις καθημερινές ανάγκες διαβίωσής τους και να αποκτήσουν αυτονομία. Επίσης, δίνεται έμφαση και στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων τους.

Οι κύριες ενότητες που διδάσκονται είναι:

Διατροφή-Σίτιση: Η Μεσογειακή Διατροφή και γενικότερα η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα χρησιμοποιείται και σε αυτό το εργαστήριο.  Τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα τρόφιμα και να τα κατηγοριοποιούν σε ομάδες , μαθαίνουν με τι συχνότητα πρέπει να τα καταναλώνουν με βάσει το παραπάνω πρότυπο. Επίσης, εκπαιδεύονται στη σωστή χρήση των μαγειρικών και ηλεκτρικών συσκευών κατά την διαδικασία παρασκευής κάποιου φαγητού ή γλυκίσματος και μετά φροντίζουν ώστε να καθαριστεί και να τακτοποιηθεί η κουζίνα.  Μαθαίνουν την ανάγκη της υγιεινής και της καθαριότητας πριν και μετά το φαγητό (πλύσιμο χεριών).  Τα φαγητά και τα γλυκά που παρασκευάζονται καταναλώνονται από τα ίδια τα παιδιά τα οποία στρώνουν το τραπέζι και στη συνέχεια το μαζεύουν.

Τακτοποίηση-Καθαριότητα Σπιτιού: Εκπαιδεύονται σε δεξιότητες ώστε να είναι σε θέση να κάνουν τις δουλειές που απαιτεί ένα νοικοκυριό στο χώρο της κουζίνας (π.χ να πλένουν τα πιάτα, να σκουπίζουν, να καθαρίζουν το τραπέζι μετά το φαγητό) αλλά και πως να οργανώνουν και να διατηρούν τον προσωπικό τους χώρο καθαρό και τακτοποιημένο (π.χ να στρώνουν το κρεβάτι, να βάζουν πλυντήριο, να απλώνουν, να μαζεύουν και να διπλώνουν τα ρούχα τους και τέλος να τα τοποθετούν τακτοποιημένα στη θέση τους)

Ένδυση-Υπόδηση: Τα παιδιά μαθαίνουν να κατηγοριοποιούν και να διαχωρίζουν τα ρούχα και τα παπούτσια ανάλογα με την εποχή.  Επίσης, μαθαίνουν πως να ντύνονται χρησιμοποιώντας τη σωστή αλληλουχία στα ρούχα (πχ πρώτα εσώρουχα κλπ) και πως να επιλέγουν τα ρούχα τους ανάλογα με την εποχή, τις καιρικές συνθήκες και ανάλογα με τις περιστάσεις (πρόχειρα ρούχα ή καλά). Τέλος, εκπαιδεύονται στο κούμπωμα, στη χρήση φερμουάρ και στο δέσιμο των κορδονιών στα παπούτσια.

Υγιεινή: Τα παιδιά εκπαιδεύονται μέσα από προγράμματα καθαριότητας σε θέματα που αφορούν την προσωπική τους υγιεινή. Μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα καθαριότητας (πχ. το σαπούνι, καθαριστικά μαλλιών, χρήση ατομικής πετσέτας).  Εκπαιδεύονται στη σωστή πλύση των δοντιών και επιδιώκεται να πλένουν μία φορά την ημέρα τα δόντια τους (όλα τα παιδιά του σχολείου)

Κοινωνικές δεξιότητες

Η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων ενισχύονται με επισκέψεις σε καταστήματα και υπηρεσίες ώστε να εξασκηθούν τα παιδιά σε καθημερινές δραστηριότητες όπως τα ψώνια, η πληρωμή τιμολογίων κοινωνικών υπηρεσιών, η διαχείριση χρημάτων, η οδική κυκλοφορία και γενικότερα η σωστή συμπεριφορά που διέπεται από τους κανόνες που είναι κοινωνικά αποδεκτοί.